topimage
HomePage Header Header
Image_t3
Left BG
Divider
Arrow Bullet

Почеток

Divider
Arrow Bullet

Содржина

Divider
Arrow Bullet

Вовед

Divider
Arrow Bullet

Краток историјат на градот Скопје

Divider
Arrow Bullet Население
Divider
Arrow Bullet
Скопски маала
Divider
Arrow Bullet Регулационен план
Divider
Arrow Bullet Улиците во градот
Divider
Arrow Bullet Градежна активност
Divider
Arrow Bullet Водовод
Divider
Arrow Bullet Јавни бањи и амами
Divider
Arrow Bullet Јавна хигиена
Divider
Arrow Bullet Јавна канализација
Divider
Arrow Bullet
Електрификација
Divider
Arrow Bullet Сообраќај
Divider
Arrow Bullet Пошта
Divider
Arrow Bullet

Скопската чаршија и занетчиство

Divider
Arrow Bullet Трговија и трг. врски
Divider
Arrow Bullet Банкарство
Divider
Arrow Bullet Индустрија
Divider
Arrow Bullet Хотелиерство
Divider
Arrow Bullet
Јавна безбедност
Divider
Arrow Bullet Социјални прилики
Divider
Arrow Bullet Здравство и хигиена
Divider
Arrow Bullet Ветеринарна служба
Divider
Arrow Bullet Паркови и зеленила
Divider
Arrow Bullet Театар
Divider
Arrow Bullet Скопски кина
Divider
Arrow Bullet Корзото и прошетки
Divider
Arrow Bullet
Кафеани
Divider
Arrow Bullet Плажи
Divider
Arrow Bullet Излетнички места
Divider
Arrow Bullet Цркви и црк. живот
Divider
Arrow Bullet Градски гробишта
Divider
Arrow Bullet Просветни прилики
Divider
Arrow Bullet Научни друштва
Divider
Arrow Bullet
Музеи
Divider
Arrow Bullet Културно-уметнички живот
Divider
Arrow Bullet Спортски живот
Divider
Arrow Bullet Односи во семејство
Divider
Arrow Bullet Материјална култура
Divider
Arrow Bullet
Духовна култура
Divider
Arrow Bullet Заклучок
Divider
Arrow Bullet Извори
Divider
Arrow Bullet

Подарени етнолошки предмети од старите скопски фамилии за Музеј на град Скопје

Divider
Divider
Arrow Bullet Arrow Bullet Arrow Bullet
Divider Divider Divider
Dot Bullet
Покуќнина од дрво
Dot Bullet
Dot Bullet
Dot Bullet
Покуќнина од метал
Dot Bullet
Dot Bullet
Dot Bullet
Dot Bullet
Dot Bullet
Dot Bullet
Текстилна покуќнина
Dot Bullet
Dot Bullet
 
Dot Bullet
Dot Bullet
   
Dot Bullet
Dot Bullet
   
Dot Bullet
Dot Bullet
   
Dot Bullet
Пијалаци    
           

Детска облека

Прва облека на детето била пелената. Таа била изработена од  памук, лен и волна. Свилата се додавало како украс на покривките за лулки, колички и сл. Била  користена голема памучна поставена пелена, обрабена со син или розев конец во вид на фистони. Во зимскиот период се користеле волнени пелени.

Бебешката облека била составена од бенкици, кошулчиња со ракави со закопчување на рамото, со преклоп на предниот дел. Наместо копчиња, се практикувало врзување со врвци. Бебето било ставано и во т.н.  “плик”, вид вреќа украсена со оја, ленти, набори, карнери и сл.

 

39.19 Елена Божиновска, бебе, МГС инв. бр. 4672

 

39.20 Бебе од фамилијата Рибареви, МГС инв. бр. 4664

 

39.21 Владимир Цветанов, бебе, МГС инв. бр. 4563

 

39.22 Антигона, ќерка на Ѓорѓи Кранго, со својот син Јовица 1930-31 год., МГС инв. бр. 4511

 

39.23 Бебешка облека на внука на Науме Конфорти,  МГС

 

 На бебето во муслиманските семејства, преку лицето му се ставало шамивче кое било украсено со срмен конец.

Поголемите деца носеле гаќички за играње или едноделна облека. Гаќичките биле куси, со ластик околу нозете и половината. Горната платка на гаќичките преминувала во прерамки кои се прекрстувале на грбот, а на градите имало џеб за шамивче и други ситници. За постудено време се носеле дебели штофани панталончиња и доколенки. Комбинезонот се раскопчувал на предната, задната или бочната страна. Нов вид облека била онаа на закопчување  меѓу нозете на бебето. Во сиромашните фамилии помалите деца носеле облека од постарите деца.  За хранење на бебињата се употребувале лигавчиња. Тие се закопчувале или се врзувале. За женските деца се шиеле тиролки - фустанчиња без ракави со повеќе естетска отколку  функционална улога.  Во побогатите фамилии тиролките биле од потенко, а честопати од свилено платно, везени, со карнери и сл.  За постудени денови на децата им се облекувале плетени облеки од памучен, волнен или мешан конец. Детските џемперчиња, панталони, чорапи, капи, шалчиња, елечиња и ракавици биле исплетени од весели бои во разни комбинации. Тие се украсувале при плетењето или се везеле и аплицирале. Капчињата се плетеле или се шиеле во вид на беретки со откриени уши, се врзувале или само се навлекување на главата, со што го покривале и вратот. За девојчињата се плетеле фустанчиња со пуфки и врвки за врзување на половината.

 

39.24 Ганка Цветанова со детска количка пред Народната банка, МГС инв. бр. 4567

 

39.25 Радмила и Лилјана Попангови, ќерки на адвокатот Попангов, МГС инв. бр. 4731

 

39.26 Владимир Цветанов во дубак, МГС инв. бр. 4566

 

39.27 Елена Божиновска во плисирано фустанче, МГС инв. бр. 4670

 

39.28 Владимир Цветанов во матроски костим, МГС инв. бр. 4564

 

39.29 Група деца во матроски костими од семејството Димитровски, МГС инв. бр. 4443

 

39.30 Слоботка Крстева и Руса Хаџитомова со нивните деца во 1925-26 год., МГС

 

39.31 Деца од фамилијата Трпчановски сликани на авионче и на дрвена кола во Врњачка Бања, МГС инв. бр. 4602 и 4609

 

Децата се облекувале според моделите на возрасните. Децата-ученици се облекувале во униформи кои за девојчињата биле дополнувани со големи и мали јаки, најчесто од бело платно или оја. Во некои училишта униформите за девојчињата и за момчињата се дополнувале со морнарска јака. Морнарската облека ја носеле и возрасните и децата. Била изработена од  бело или тегет платно со подолги или пократки здолништа или панталони.  Понекогаш на горната облека имало украс во вид на сидро